Om du har skulder att betala så är det viktigt att ta tag i dom. Det första du kan göra är att vända dig till en budget- och skuldrådgivare i din kommun, det är även helt gratis. Det viktigaste att ta tag i förs är att betala räkningarna man får hem i posten. Det sämsta du kan göra är att bara lägga undan dom och aldrig betala dom. Därför har vi några tips till just dig som känner att du vill ha lite extra hjälp med detta!

  1. Det första du kan göra om du har stora skulder som du just då inte kan betala, ta kontakt med den du är skyldig pengar och säg som det är. Oftast går det att lösa på ett bra sätt. Till exempel att man betalar en liten del av skulden varje månad- en avbetalningsplan. På så sätt kan du steg för steg betala av din skuld.
  2. Nästa steg är att få en översikt om din ekonomi. Man kan till exempel skriva en lista på inkomst och en lista över utgifter. Efter det så räknar du ut hur mycket du har för att betala av skulderna. Gör sedan en plan för hur du ska kunna betala av på dina skulder.
  3. Det sista viktigaste steget, att välja ut vilka skulder som är viktigast att betala först. Om man har flera skulder gäller det att prioritera. Först och främst måste man betala kostnaden för bostaden, hemförsäkringen osv. Annars är risken att elen i ditt hem blir avstängd. I värsta fall så får man ingen hjälp vid risk av en olycka.

Det är viktigt att man har koll på sina räkningar, annars kan det bli problem vilket kan leda till stora skulder. Detta är något ingen vill. Så när du väl flyttar hemifrån, se till att be om hjälp om du inte vet hur du ska hantera det.  Och glöm aldrig att det finns folk som är villig att hjälpa dig med sådana saker som räkningar om man känner att man inte har koll, man kan även fråga en närstående om hjälp. Det är aldrig fel att be om hjälp.

 

Källor: http://www.hallakonsument.se/pengar-och-ekonomi/lana-pengar/om-du-inte-kan-betala/sa-hanterar-du-dina-skulder/