Börja spara

När man ska öppna ett sparkonto är det viktigt att veta vad för sorts sparande man är ute efter, ifall det ska vara ett buffertkonto, ett vanligt sparkonto eller om man bara vill ha ett konto som man kan dra ut pengar från avgiftsfritt. Då man vill få den bästa räntan måste man först veta vad för sorts sparande man planerar att göra. Vill man vara utan pengarna en längre tid eller vill man alltid ha möjlighet att kunna ta ut pengar om det behövs. Ifall man klarar sig utan pengarna en längre tid går det oftast att få relativt höga räntor och då brukar banken istället ha en uttagskostnad. Detta betyder att när man tar ut pengar behöver man betala en avgift men då brukar bankerna oftast ha en högre sparränta än de banker som inte har någon sådan avgift. Dessa banker är alltså bra för den som vill spara en summa pengar över en längre tid, då pengarna på så vis växer kontinuerligt.

Insättningsgaranti

Oavsett vilken summa pengar som man ska sätta in i ett sparkonto vill man alltid försäkra sig om att banken har en insättningsgaranti. Det betyder att även om banken skulle gå i konkurs så får du tillbaka de pengar du har stoppat in, upp till 950 000 kr. Allt ovanför denna summa får man ej tillbaka och därför är det smartast att dela upp pengarna i ett flertal sparkonton på olika banker. Ifall banken saknar insättningsgaranti har de ofta en mycket hög ränta (4-10% jämfört med ca 1-2%), det kommer med en stor risk då banken kan gå i konkurs när som helst och man kan förlora alla pengar. Det är även viktigt att kolla ifall det är en fast eller rörlig ränta och längden på den fasta räntan. Räntor ändras över tid och de kan gå upp och ner beroende på inflation. De konton som har en fast ränta har många olika namn allkonto, buffertkonto, e-sparkonto osv. De är alla en form av fasträntekonton och det betyder att du under den avtalade tiden (oftast 3 månader till fem år) har den avtalade sparräntan under det året. Det gäller även om räntan ändras, då förblir den densamma och detta kan vara bra för den som kan vara utan pengarna en längre period, då räntan oftast är högre än den rörliga räntan.

Rörliga obundna konton

De rörliga obundna sparkontona är bra för den som fritt vill kunna ta ut de sparade pengarna och man är inte bunden till någon ränta. Detta betyder att du kommer få den ränta som är aktuell just nu. Eftersom att räntan kan vara olika hög/ låg olika månader eller år, så finns ingen garanti på att man kommer att tjäna lika mycket som på fasträntekonton.

Hur jämför man räntor, för att få tillbaka så mycket pengar som möjligt?

Det finns många olika sidor man kan använda för att jämföra ränta från olika banker, för att kolla om det finns sparkrav, vad bindningstiden är osv. De sidor som vi rekommenderar är Finansportalen (www.finansportalen.se/sparkonto) eller Compricer (www.compricer.se/sparande).

Källor: www.finansportalen.se/sparkonto http://www.alltomspara.se/insattningsgaranti 2017-02-28 09:00